Portugáliában elég jó a gyümölcs felhozatal. Ezen belül is számunkra kifejezetten érdekes a déli-, illetve egzotikus gyümölcsök széles spektruma, amelyeket folyamatosan lehet kapni, barátságos áron. Ezek egy része (pl. narancs, ananász, banán stb.) itt helyben (vagy Madeirán) megteremnek és egy csomó más meg jön a volt gyarmatokról. Igaz talán most már nincs is olyan gyümölcs, amit otthon is ne lehetne kapni, van azonban mégis egy-kettő, amik eddig nekünk kimaradtak. Előszeretettel próbálgatjuk ezeket. Ettünk már például datolyaszilvát, ami már nálunk is megterem és otthon is sok helyütt kapni.
Na, de tegye fel a kezét, aki evett már csirimojót?!!!Ő lenne az. Hívják még cserimojának és krémalmának is. Portugálul anona. Közép- és Dél-Amerikában őshonos, állítólag Kolombusz is evett belőle. Kívülről úgy néz ki, mint egy zöld tobzoska.
S ha félbevágjuk, előbukkan a fehér, lédús gyümölcs és a benne ülő fekete magok. Ezek a magok könnyen elválnak a gyümölcstől és olyan kemények, mintha csak kőből lennének. A gyümölcshús textúrája leginkább talán az avokádóra hasonlít, csak sokkal lédúsabb, könnyen kikanalazható. És hogy milyen az íze? Hát, meghatározhatatlan, édes, nincs igazán karakteres íze, talán egy kicsit a repcemézhez lehetne hasonlítani. A végén pedig van egy kis sósság. Nagyon finom. Mind megettük!
Lett belőle Csirimanó!