A paradicsom gyümölcs. Megtanultuk biológia órán. S ha így van, akkor miért ne lehetne lekvárt főzni belőle? A portugálok főznek is.
Amióta felfigyeltünk a sütőtöklekvárra, nyilván rááll ezekre a szemünk. Felfedeztük a paradicsomlekvárt és ha már így történt, meg is kóstoltuk.
Ezzel most azért elég bizalmatlanok voltunk, de kellemes csalódás ért minket. Kinyitottuk az üveget, dőlt belőle a paradicsom illata, fura volt elképzelni mindezt vajas kenyéren, zabkásához, esetleg palacsintához. De nem rossz, sőt!
A képen lehet, hogy nem látszik, de benne vannak az apróbb magok is. Az íze elsőre nem is emlékeztet a paradicsomra, hanem tényleg csak a gyümölcsösség jön át. Amikor lenyeli az ember, akkor jön elő a paradicsom íze, bolognai szószóstól, betűtésztás levesestől és frissen beleharapóstól :-)
Innen ugyebár egyenes út vezethet a paradicsompálinkához, mert hát kár a lekvárért...