Részletekben a lényeg

Részletekben a lényeg

Csempézzünk!

2019. március 06. - palakat

Igyekszünk még néhány elmaradt posztot bepótolni, amit még Portugáliában szerettünk volna megírni, de ott már nem került rá sor. Sok volt a téma. Szóval, senki ne lepődjön meg, ha az itthoni mindennapok közé még néha be-beköszön egy-két portugál téma.

Az egyik ilyen, amiről valószínűleg már futólag írtunk, a festett csempék (azulejos). Portugáliában - a legészakibb részt és a déli tartományt kivéve- a házak nagy részét szebbnél- szebb csempék borítják. Ezek mindenféle színűek, mintázatúak és tőlük válnak olyan különlegesekké az épületek, az utcaképek. Ritkán találkozni két házon azonos csempével, úgy tűnik, kimeríthetetlen a minták sora. 

Tessék nézegetni! (Kattintásra galéria)

Azt olvastuk, hogy a festett csempék az araboktól erednek, Európában Sevillában jelentek meg először, onnan terjedtek el Portugáliában (XV. század), olyannyira, hogy mára már az ország szimbólumává váltak. Először főleg a templombelsőket, a paloták fehérre meszelt falait díszítették velük. Ekkor még a kék-fehér színhasználat volt a domináns. A portugál mesterek hamar tökélyre fejlesztették a csempeművészetet, komplett történeteket mesélnek el a "csempefestmények". A XVIII. században már előtérbe kerültek a színes alkotások, és a nagy földrengést követőn, az újjáépítéssel megnőtt a kereslet a festett csempék iránt. Díszítettek (és díszítenek még mindig) velük középületeket, magánházakat kívül-belül, pályaudvarokat, parkokat, padokat, egyszóval mindent, amit lehetett.
Itt látható néhány példa a "csempefestményekről":

A díszítő szerepén kívül a csempéknek azért praktikus tulajdonságuk is van: nagyon jó szigetelők. Az épületeket megvédik a melegtől és az időjárásváltozásoktól. 

Lisszabonban sajnos kimaradt a csempemúzeum, de Portóban meg tudtuk nézni a csempegyűjteményt. Itt gyűjtik és raktározzák a városban előforduló azulejokat. Itt lehet nyugodtan nézelődni, kutatni, és ki is lehet kölcsönözni egy adott csempét, ha valaki utángyártatni szeretne. 

20181108_104808.jpg

Azt figyeltük meg, hogy az új építésű, modernebb épületeken is előszeretettel alkalmazzák a csempefedést. Igaz, hogy azért ezekre az új építésű házakra már inkább az egyszínű, metrócsempeszerű kerámiák kerülnek. Divatoznak, de úgy, hogy közben a hagyományt is tartják.

A bejegyzés trackback címe:

https://reszletekbenalenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr7714472576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása