Részletekben a lényeg

Részletekben a lényeg

Túl a Gilaon faragnak az ácsok

2018. december 10. - palakat

A tavirai ácsoknak régen rengeteg munkájuk lehetett. Különleges, piramisra emlékeztető tetők fedik a házakat. Nincs oromzat, tulajdonképpen egyfajta sátortető ez. Itt úgy hívják: 'Telhados de Quatro Áquas'.
20181206_105403.jpg

Némelyik kicsit még keleties beütéssel is rendelkezik, szinte csak a sárkányfejek hiányoznak a sarkokról. Az igazi különlegességét talán mégis az adja, hogy egy házon több tető van, nem egy nagy, hanem sok kicsi. Mintha toblerone csokiból lenne a tető.

20181203_100153.jpgPróbáltuk kideríteni, vajon miért ilyenek itt a háztetők. Nem sok sikerrel jártunk. Valószínűleg szimplán esztétikai okai vannak. Annak idején ez tetszett meg a városlakóknak és így maradt, mára pedig Tavira egyik védjegyévé vált. Szerencsére az újabb építésű házaknál is követik ezt a fajta tetőépítést, így nem csak a régi városrészben lehet találkozni ezekkel a különleges formákkal. És az ácsok ma is kedvükre farikcsálhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://reszletekbenalenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr8914468992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása