Részletekben a lényeg

Részletekben a lényeg

Mi szem-szájnak ingere

2018. november 13. - palakat

Eddig nem sok szó esett még arról, hogy mit eszünk. Legfőképpen azért, mert nem jutott eszünkbe fotózni. Alapvetően sokszor itthon főzünk, főleg egyszerűbb kajákat, próbálgatva az itteni alapanyagokat. Zöldséget, gyümölcsöt sokat eszünk, nagyon sokféle káposzta van, sokszor eszünk édesburgonyát, cukkinit. Az almák, körték, szőlő nagyon finom, ananászt is már többször vettünk, nem lehet vele mellényúlni. Tengeri herkenytűk, szardínia konzervek is jól fogynak. Húsból főleg piacon vásárolunk. Vettünk már sütni való kolbászkákat, csirkét és oldalast, aminek esküszöm rozmaring íze volt. De csináltunk már lecsót is (kaliforniai paprikából), meg spenótot is, mert kiderült, hogy a mirelit spenót, amit eredetileg tésztára szántunk, már be volt ízesítve és habarva, gyakorlatilag csak fel kellett melegíteni.

Néha azért eszünk kint is, elsősorban kisebb kifőzdékben (erről majd lesz egy külön poszt), ahol finom napi menüket is ki lehet fogni nagyon baráti áron. A menühöz általában tartozik egy leves, kenyér és második, ami választhatóan húsétel vagy hal. Eddig mindenhol nagyon finomakat ettünk és két adagból hárman degeszre ettük magunkat, sőt olyan is volt, ahol nem is bírtunk mindent megenni. Alapvetően nagyon széles a választék, ettünk már nyulat fehérboros raguban sütve, ettünk brassóiféle egytálételt, amiben még kis kolbászkák is voltak és ettünk vagdalt hússzerűséget is. Ezekről nincs fotó, de néhányról már van, ezeket közre adjuk:

20181111_122423.jpgEz itt a sárga káposztaleves. Ezt már többször ettük, több helyen. Mindegyiknek más íze volt. Ami biztos, van benne káposzta és sárgarépa, valamikor krumpli is. Néhol savanykásra ízesítik, de legutóbb például gesztenye íze volt.

20181109_123039.jpgEz itt tőkehal Braga módra. Sörtésztafélében kisütött tőkehal, sült krumpli, hozzá savanyított hagyma, olajbogyó.

20181111_124647.jpgEz itt az egyik portói specialitás, a francesinha, avagy bajnokok szendvicse. Két szelet kenyér közé betöltenek vagy 3 szelet húst, sonkát meg kolbászt, tetejére tükörtojás, köré pikáns szósz és mellé sült krumpli.

20181111_124544.jpgSült hekk, krumplisalátával és friss salátával.

img_1064.JPGEz szintén egy észak-portugál specialitás. Töltött pacal. Na és persze sör.

img_1067.JPGEz pedig itt sült pikó és paradicsomos rizs.

Kajákról biztosan lesz még szó...

A bejegyzés trackback címe:

https://reszletekbenalenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr3614370919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása