Részletekben a lényeg

Részletekben a lényeg

Süt a nap, süt a pék

2018. november 21. - palakat

Portugáliában szeretnek kávézni az emberek és szeretik a sütiket. Ennek a hobbijuknak rengeteg kávézóban  hódolhatnak, de igazi süti kínálat a pékségekben van. Itt a legtöbb helyen a pékségek egyben cukrászdák, a cukrászdák egyben pékségek is. A kenyereken, kenyérféleségeken kívül lehet kapni szendvicseket, sós péksüteményeket, de a kínálat 70%-át az édes péksütemények és cukrászsütemények teszik ki. Általában több asztalos helyiségek ezek, ahol kényelmesen le lehet ülni, de akár a pultnál állva is el lehet fogyasztani a kávé&süti menüt, beszélgetve közben a pincérrel vagy a többi ácsorgó vendéggel. A legtöbb ilyen helyen még levest is lehet enni, így akár az ebédjét is elköltheti itt az ember: egy finom meleg leves és szendvics, sütemény kombinációban.

A süteményeket, péksütiket természetesen elvitelre is lehet kérni. Ilyenkor szuper papírdobozba csomagolják őket:

A sós péksüteményekből nem olyan nagy a választék, de általában mindenhol van lanche:

Ez kalácstésztába töltött sonka-sajt kombó, a sajt krémesen meg van benne olvadva. Létezik ennek a leveles tésztás változata is, meg olyan is, amiben még darált húsos réteg is van. Ilyet viszonylag gyakran eszünk, egy kis zöldséggel kiegészítve olyan, mint egy jó szendvics. 

Sütemény rengetegféle van. Főként piskótás és leveles tésztás sütemények, de elég sok a kevert tésztás kuglófféle is. Főzött vaníliás krémet sokat használnak. Azt olvastam, hogy azért használnak ilyen sok tojássárgáját a portugálok, mert régen az apácák a tojásfehérjét használták a ruhák keményítésére, így aztán volt egy csomó sárgája, amit fel kellett használni. Nem hagyták kárba vészni, inkább kreáltak mindenféle sütiket.
Itt bizony lehet tobzódni, ha valaki szereti kóstolgatni a sütiket. Néha-néha mi is letesztelünk egyet-kettőt. Eddig a fotók elmaradtak, de most mutatunk kettőt.

Ez itt az ezerlevél (Mil Folhas):

Sok-sok réteg leveles tészta, s középen karamellás, vaníliás krém, tetején pedig csokis cukormáz. Eléggé édes.

Ez pedig itt a szarvaspata (Pata de Veado):

Piskótatészta megtöltve és bekenve vaníliakrémmel és talán egy kis lekvárt is kiéreztünk belőle, a tetejére fahéj  és kókuszreszelék kerül, ami elég jól kiegészíti a sütit.

A bejegyzés trackback címe:

https://reszletekbenalenyeg.blog.hu/api/trackback/id/14385418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása